Tłusty czwartek mniej tłusty, czyli przepis na dietetyczne pączki

Pączki, wszędzie pączki… Czy pączki w tłusty czwartek mogą być mniej tłuste? Oczywiście, że mogą! Dla osób bardziej fit podpowiadamy przepis, który poleca nasz dietetyk, Katarzyna Piotrowska.

Nie taki pączek tłusty, jak o nim mówią! Specjalnie dla osób, które boją się, że ok. 300 kcal pączkowych to zdecydowanie za duża bomba kaloryczna, proponujemy alternatywną wersję dietetyczną. Pączki na bazie twarogu można jeść do woli, bo nie tyje się po nich jak po tradycyjnych! 😉

Składniki

  • 300 g twarogu
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 3 białka
  • 8 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • dżem niskosłodzony

przepis-na-dietetyczne-pączki-na-bazie-twarogu

 

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180°C. Następnie odcisnąć wodę z twarogu i wrzucić go do miski, łącząc z pozostałymi składnikami (oprócz białek). Wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę przełożyć do formy na babeczki (najlepiej silikonowej). Piec przez pół godziny. Po ostygnięciu nadziewać pączki np. dżemem niskosłodzonym za pomocą strzykawki. Dietetyczne pączki są gotowe do zjedzenia – smacznego! 🙂

Przepis we współpracy z Katarzyną Piotrowską, dietetykiem medycznym i specjalistą ds. żywienia człowieka, oraz portalem Polki.pl

Więcej informacji o usługach dietetycznych: