Jak powinna wyglądać dieta zimą? Radzi dietetyk, Katarzyna Piotrowska

Jak zadbać o dietę jesienią i zimą, gdy spada temperatura? Propozycje posiłków, które warto jeść, by skutecznie bronić się przed infekcjami, podpowiedziała dla listopadowego wydania magazynu „MM Trendy” nasza dietetyk, Katarzyna Piotrowska.

W celu skutecznej obrony przed infekcjami organizm zimą domaga się więcej energii, by się rozgrzać i wzmocnić odporność. Zimowa dieta powinna zatem obfitować w rozgrzwające i odżywcze posiłki.
Powinniśmy się skupić na składnikach, które wspierają naszą dietę, czyli powinniśmy spożywać jak najwięcej minerałów, witamin, mikroelementów. Warto używać tego, co nam zostało po lecie: przetworów, mrożonek, kiszonek. W okresie jesienno-zimowym będą miały bardzo dobry wpływ na nasze samopoczucie – mówi dietetyk medyczny w Domu Lekarskim, Katarzyna Piotrowska.

Co szczególnie warto jeść w zimniejszych dniach?

Przeczytajcie koniecznie artykuł „Jesień, zima – sport się nas trzyma” w MM Trendy na s. 42-43!

MM TRENDY_11_2020_Jesień_zima_sport_się_nas_trzyma_Katarzyna_Piotrowska – POBIERZ PDF