Świąteczny poradnik: 7 rad od dietetyka na lekkie święta

Święta i dieta – czy mogą iść ze sobą w parze? Świętować można zdrowo! Przeczytaj nasze porady, jak jeść w święta bez poczucia winy i przejedzenia.

20.12.2022 r.

Święta to dla wielu z nas magiczny czas, który kojarzy się z odpoczynkiem, rodzinnymi spotkaniami, ale też z dużą ilością jedzenia. Jeśli dbasz na co dzień o swoją sylwetkę i zdrowy talerz, nie musisz się martwić, że te 3 dni zniwelują Twoje dotychczasowe starania. Nie oznacza to jednak jedzenia bez umiaru – umiar jest wskazany bez względu na to, czy jesteś na redukcji, czy po prostu dbasz o swoje zdrowie.

Mamy nadzieję, że nasz poradnik przybliży Ci zasady zdrowego świętowania bez poczucia straty Twoich ulubionych potraw świątecznych i że po jego przeczytaniu nie odejdziesz od świątecznego stołu przejedzony! 🙂

porady na lekkie święta dietetyk7 rad na lekkie święta

  1. Zaplanuj swoje świąteczne menu! Spisz listę dań, które chcesz przyrządzić oraz listę zakupów, aby w sklepie nie ulec licznym pokusom. Przygotuj taką ilość jedzenia, aby nic się nie zmarnowało oraz abyś nie musiał dojadać po świętach.
  2. Eksperymentuj w kuchni! Przygotuj alternatywne dania wigilijne w zdrowsze wersji, np. zamiast smażonej ryby w panierce, upiecz ją w piekarniku.
  3. W okresie świątecznym pamiętaj o regularnym jedzeniu. Nie zasiadaj do wigilijnej kolacji z pustym żołądkiem. Od początku dnia jedz niewielkie, pełnowartościowe posiłki.
  4. Nie przejadaj się. Próbuj wszystkiego, ale w mniejszych porcjach, dzięki temu będziesz mógł spróbować większą liczbę potraw. Unikaj dokładek.
  5. Skoncentruj się na jedzeniu, jedz powoli, bez pośpiechu, dokładnie przegryzaj każdy kęs, dzięki temu szybciej się nasycisz oraz poprawi to trawienie.
  6. Podczas wigilijnej kolacji ogranicz lub najlepiej wyeliminuj pieczywo, które z pewnością jesz na co dzień. Zrezygnuj również z napojów gazowanych, soków z kartonów czy słodkich kompotów. Zamiast tego sięgnij po napary ziołowe, wpierające trawienie.
  7. Zadbaj o aktywność fizyczną! Wyciągnij rodzinę na spacer, wspólne lepienie bałwana lub bitwę na śnieżki- każda aktywność jest wskazana!

Potrawy wigilijne a sprytne zamienniki

Zastosuj te zamienniki, aby ograniczyć ilość tłuszczu w potrawach wigilijnych oraz wzbogacić ich wartość odżywczą:

  • Zamień majonez w sałatkach na sos na bazie jogurtu. Ewentualnie zmień jego ilość do 1 łyżki, a pozostałą część uzupełnij jogurtem greckim.
  • Zamiast pierogów zasmażanych zjedz z wody lub podpiecz je w piekarniku.
  • Do potraw mącznych spróbuj użyć mąki pełnoziarnistej lub mąki pszennej wyższego typu, dzięki temu cała potrwa będzie bardziej zasobna w błonnik oraz charakteryzować się niższym indeksem glikemicznym.
  • Nie dodawaj do zup zasmażek ani tłustej śmietany.
  • Nie smaż ryb w głębokim tłuszczu ani nie obtaczaj ich w panierce. Lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie ryby w galarecie, pieczonej, grillowanej lub podduszanej w sosie pomidorowym lub ziołowym na bazie jogurtu.
  • Przygotuj zdrowszą alternatywę ciasta, zamiast zwykłego cukru użyj ksylitolu, tu również możesz użyć mąki pełnoziarnistej lub owsianej.
  • Zaskocz wszystkich nową potrawą lub tradycyjną w zdrowszej wersji. Wspomóż się przepisami, które znajdują się na końcu tego poradnika.

Co na trawienie w czasie świąt?

W okresie świątecznym warto wprowadzić napary, które regulują trawienie, wzdęcia i uczucie pełności, stymulują pracę soków żołądkowych, wspierają też rozkład tłuszczów.
Możesz przygotować dla siebie oraz rodziny napary z: rumianku, mięty, pokrzywy, mniszka lekarskiego, kopru włoskiego, melisy czy chociaż by- ciepłą wodę z imbirem.

Imbir stymuluje produkcję śliny, żółci i soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza i usprawnia cały proces trawienia. Ma także właściwości wspomagające redukcję wzdęć i nadmiernych gazów oraz jest skutecznym środkiem na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Świąteczne przepisy

RYBA PO GRECKU (2 porcje):

Składniki:

  • 400g filet z chudej ryby,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • mały seler,
  • 2 cebule,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego, sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach.
  2. Cebulę pokroić w pół talarki.
  3. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w rondlu, podsmażyć starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Lekko posolić i po kilku minutach przykryć naczynie.
  4. Po 3 minutach podlać 1/4 szklanki wody i dalej dusić, aż do miękkości.
  5. Uprażyć cebulkę na lekko złoty kolor i dodać do rondla z warzywami.
  6. Dodać liść laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlać znów 1/4 szklanki wody, dodać koncentrat i odrobinę cukru.
  7. Dusić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  8. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć zamrożoną jeszcze rybę- lekko posolić.
  9. Usmażone kawałki odłożyć na talerz. Ułożyć w półmisku na zmianę: warzywa i rybę.
  10. Potrawę odstawić do wystygnięcia.

PIERNIK Z POMIDORÓW:

Składniki na jedną keksówkę (27x 33 cm):

  • 1 szklanka (250 ml) krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 szklanki mąki orkiszowej najlepiej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • powidła bez cukru do posmarowania ciasta po rozkrojeniu
  • opcjonalnie roztopiona gorzka czekolada z 2 łyżkami oleju kokosowego do polania

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pomidory zmiksować w blenderze wraz z bananem, oliwą oraz ksylitolem na gładką masę.
  2. W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki.
  3. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki na gęste ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 45- 50 minut. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
  5. Po ostudzeniu ciasta, przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi. Opcjonalnie polać roztopioną czekoladą wierzch ciasta.

Artykuł i przepisy przygotowane we współpracy z: Dominika Białous, dietetyk


Masz więcej pytań dot. diety w Święta?
Zadzwoń i umów się na spotkanie z naszą dietetyk, tel.  91 469 22 82

Więcej o dietetyce w Domu Lekarskim.