Dieta na zdrowe serce i układ krążenia

Jaka dieta jest dobra dla serca? Co jeść, by serce było zdrowe? Poznaj składniki diety, które wspierają pracę układu krążenia oraz podstawowe zalecenia dietetyka w profilaktyce chorób kardiologicznych.

14.02.2023 r.

Zdrowe serce i profilaktyka chorób układu krążenia wiąże się z odpowiednią dietą, aktywnością fizyczną oraz regeneracją. Dbanie o zdrowy styl życia może zapobiec wielu przypadkom choroby wieńcowej, udarom niedokrwiennym, nagłym zgonom sercowym, przedwczesnym zgonom związanym z  chorobami serca. Zdrowy styl życia to dobra inwestycja w dłuższe, zdrowsze życie.

5 kroków do profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych

Podstawowe zalecenia w profilaktyce chorób kardiologicznych to:

  1. Stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety np. typu śródziemnomorskiego lub DASH.
  2. Utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
  3. Regularna aktywność fizyczna.
  4. Niepalenie papierosów.
  5. Dbanie o dobry, jakościowy sen.

Dieta DASH, czyli dla osób z nadciśnieniem tętniczym

Dieta DASH to dieta, która jest bogata w warzywa i owoce (ale zawiera mniej owoców niż warzyw), niskotłuszczowe produkty mleczne i – co za tym idzie – w błonnik, wapń, potas i magnez, natomiast ma obniżoną zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczu ogółem i cholesterolu. W diecie tej preferuje się pełnoziarniste produkty zbożowe, uwzględnianie ryb i drobiu, a także suchych nasion roślin strączkowych i orzechów, natomiast ogranicza się spożycie czerwonego mięsa, słodyczy i napojów zawierających cukier.

Dieta DASH nie tylko obniża ciśnienie tętnicze, ale sprzyja redukcji masy ciała, jest bardzo odżywcza i niezwykle smaczna. Jest to na równi z dietą śródziemnomorską jedna z najzdrowszych diet świata.

dieta na zdrowe serce i układ krążeniaSkładniki diety, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca

Dla prawidłowego funkcjonowania serca warto stosować dietę, która zawiera:

  • wapń (zawarty głównie w nabiale)
  • potas (ziemniaki, banany)
  • polifenole (zielona herbata, owoce jagodowe)
  • błonnik pokarmowy (płatki owsiane, pełnoziarniste produkty zbożowe)
  • magnez (pestki dyni, migdały)
  • witaminę C i E (papryka czerwona, orzechy)
  • kwasy Omega-3 (łosoś, olej lniany, siemię lniane)

Koenzym Q10

Koenzym Q10 stanowi fizjologiczny przeciwutleniacz, który poprzez działanie pośrednie i bezpośrednie w znaczący sposób wpływa na ochronę organizmu przed aktywną postacią tlenu. Jego działanie można opisać jako wymiatanie wolnych rodników tlenowych oraz ich pochodnych, w związku z czym już na początku powstawania zapobiega syntezie oksysteroli, dzięki czemu chroni organizm przed zwiększoną ilością szkodliwego cholesterolu.

Ze względu na wysoki potencjał antyoksydacyjny koenzym Q10 okazuje się pomocny w prewencji chorób sercowo-naczyniowych (m.in miażdżycy) oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia epizodów sercowych.

Spożycie soli a zdrowie serca

Nadmierne spożycie soli może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego, dlatego idealnym rozwiązaniem byłaby całkowita rezygnacja z soli w diecie. Niestety jest to bardzo trudne do realizacji, gdyż sól jest składnikiem produktów spożywczych kupowanych przez nas w sklepie. Warto ograniczyć dosalanie potraw do minimum. Dobrą alternatywą jest zastąpienie soli ziołami. Zalecane dzienne spożycie soli wynosi do 5 g dziennie (około 1 łyżeczka).

Artykuł powstał we współpracy z  dietetykiem klinicznym, Aleksandrą Logą.

Masz więcej pytań dot. diety na zdrowe serce? Zapisz się na konsultacje dietetyczne z Aleksandrą Logą, tel. 91 469 22 82.


Bibliografia:

  1. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/11/E-book-Dieta-dla-Zdrowia-i-ukladu-krazenia.pdf
  2. Estruch R., Ros E., Salas-Salvadó J., et al.: Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet supplemented with extra-virgin olive
  3. oil or nuts. N. Engl. J.Med. 2018; 378(25): e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389.
  4. https://www.medicover.pl/zdrowie/dieta/serce/
  5. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-dash-gwiazda-wsrod-diet/
  6. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-srodziemnomorska-w-profilaktyce-chorob-sercowo-naczyniowych/
  7. https://dietetycy.org.pl/antyoksydanty-mleka/
  8. Furmanek-Kostulska A., Kurnatowska A.: Działanie i zastosowanie koenzymu Q10. Poradnik Stomatologiczny (7) 11, 314-319, 2007.